2011. december 31., szombat

2011. december 29., csütörtök

Kandírozott narancshéj


Kandírozott narancshéj: szóval, most elárulom, miért voltam "kénytelen" narancslekvárt főzni. A ZURAM kedvence a kandírozott narancshéj, ezt akartam elkészíteni neki meglepetésképpen a szülinapjára, ami pont Karácsonykor van. Megvettem a csomó narancsot (2kg), megpucoltam, de nem akartam kidobni a belsejét, ezért megfőztem lekvárnak. Viszont a narancshéjat áztatni kell 24-48 órát, mielőtt főni tesszük. Eldugtam hát a padláson. 



Elkészítése: A narancsot meg kell hámozni, és a héjából kivágni a szivacsos fehér részt. Attól még marad benne fehér, de nem szivacsos. Ezt áztattam hideg vízben 2 napig, majd leöntöttem a vizet. Egy lábasban cukorszirupot főztem (3l víz, 0.5 kg cukor), és abba tettem a héjakat. Így főztem kevergetve kb. 2 órát, amíg üveges nem lett. Kevés víz még maradt benne, de én kiszedtem egy sütőpapírral bélelt tálcára. Ezt szárítom azóta is, mert 1 hét kell hozzá, de közben titokban rájárnak a "gyerekek", mert olyan finom. Mire megszárad, nem marad belőle.
Narancsszörp: érdekesség, hogy a megmaradt szirupot nem volt szívem kiönteni, ezért egy flakonba tettem, kis citromsavat adtam hozzá, és narancsszörpöt készítettem belőle. A karácsonyi ebédnél mindenki megdicsérte...



2011. december 22., csütörtök

Karácsonyi szalvéták

Szárítottunk 30 db narancsszeletet, és összetördeltük a fahéjat.

Háromszögbe hajtogattuk a szalvétákat, és rafiával rákötöttük a narancsot és fahéjat. Kész a 30 db!

Karácsonyi csomagolás

Idén becsomagoltam megszámlálhatatlan mennyiségű ajándékot, plusz rengeteg szappant is...még szerencse, hogy szeretek csomagolni. Én általában egyformába szoktam csomagolni az ajándékokat, most sem volt másként.

Natúr csomagolópapírba csomagoltam az ajándékokat, és karácsonyi feliratú organza anyaggal kötöttem át őket. Kis kártyát tettem az anyag alá.
Nekem nagyon tetszik, főleg a rengeteg egyforma egymás mellett. Ha még nem csomagoltál, ezt könnyen megcsinálhatod.

2011. december 21., szerda

Narancslekvár címke

Többek kérésére elkészítettem egy "anyabanyamentes" feliratú címkét. A/4-es öntapadós lapra ki lehet nyomtatni, kivágni és felragasztani.

Nyomtatható címke

Narancslekvár

Tegnapelőtt este "szabadidőmben" kénytelen voltam narancslekvárt főzni.....hogy miért, azt majd később írom. Mindenesetre megcsináltam nagy nehezen. Viszont ha már megcsináltam, szépen becsomagoltam, és ajándék lesz belőle. 





Recept: (most azt írom, ahogy én csináltam):
Hozzávalók: 1.5 kg narancs, 3 db citrom, 500g cukor
Elkészítés: megpucoltam a gyümölcsöt, leszedtem a fehér részét is. Az 500g cukrot 1.5 dl vízzel főni tettem, kb 20 percre, beletettem egy kis citromhéjat is. Addig összevágtam a gyümölcsöt, és beletettem. Főztem 50 percig, ahogy kéne....de tök folyós volt az egész, úgyhogy főztem még 30 percig. Akkorra jó lett. Addig volt időm kifertőtleníteni az üvegeket. Színültig tettem az üvegeket (remélem nem fog kifutni...), és befőzőcelofánt tettem rá, majd rácsavartam a tetejét. Fejre állítottam pár másodpercre, és hagytam kihűlni. Utána felcímkéztem, és anyagot tettem a tetejére. Szerintem szép lett, még a lányaim is megdicsérték, pedig ők nagyon kritikusak, nekik minden természetes, elég nehéz nekik újat vagy érdekeset mutatni.