Íme az új bodzaszörp recept:
Hozzávalók 1 db 5l-es üveghez: legalább (!) 15 db bodzavirág, 3 kg cukor, 3 db citrom, 30g citromsav, 1 kiskanál natrium-benzoát.
Elkészítése:
Egy fazékban karamellizálok 1 kg cukrot, majd ráöntök 1.5 l vizet. Hirtelen össze fog ugrani a karamell, majd lassan felolvad.
Ezt a szirupot felforralom. Egy másik fazékban 2 l vízhez adok 2 kg cukrot, és ezt is
felforralom. Amikor kész, akkor összeöntöm a 2 levet.
Amíg picit lehűl,
addig megmosom a bodzát ( vagy nem), levágom a
virágokat a száráról, majd beleteszem az üvegbe. Belekarikázom a citromot, beleteszem a
citromsavat, a nátrium-benzoátot. Amikor langyosra hűlt a szirup,
ráöntöm a bodzára, majd lefedem, és 4 napig így tárolom. 4 nap után
leszűröm szűrőn és gézen is, és üvegekbe töltöm. 6 db fél literes üvegbe fér bele.
Régebbi bejegyzéseim:
Szia Krisztina!
VálaszTörlésSzeretném megkérdezni, hogy az 1 kiskanál nátrium-benzoát milyen kanál, kávés vagy teás?
Köszönöm: Mariann
Szia Mariann! Kávés kanál legyen.
VálaszTörlésSzia Krisztina!Még csak most fedeztem fel az oldaladat, de máris nagyon tetszik. Megcsináltuk életünk első bodzaszörpjét, a karamelles recepted alapján. Isteni lett, a blogomban írtam róla egy kicsit: http://csencsevaricsodak.blogspot.com/2012/05/reszeredmenyek.html.
TörlésTovábbi sok sikert!
Virág
Szia Kriszti!
VálaszTörlésEgy erdélyi lány receptje - csak azért másolom ide ( ma kaptam ) - ennyiféleképpen lehet csinálni. A cukrot kevésnek tartom a vizet meg egy kicsit soknak!Azért kreatív!:))
Szép napot puszi:Marika
Bodzaszörpöm: 12 bodzavirág, szárított is jó, 8-10 l víz, kb. 1 kg cukor, 3 citrom, 2 narancs.
Megmosom a bodzát, felteszem főni a vízbe, csak addig, míg lobban a megmosott citrom-, narancsszeletekkel együtt. Megpergelek 2 kanál cukrot egy csészében, csak míg színt vált, arra rá 2 kanál ecetet, felöntöm kevés vízzel, ha feloldódott, beleöntöm a bodzásba. Egy napig áll, akkor belerakom a cukrot, elkavarom, üvegekbe töltöm és hűtőben tárolom, mert nem áll el másképpen.
Nagyon tetszik ez a karamellás bodzaszörp recept!
VálaszTörlésA simát ma fogom leszűrni, kiváncsi vagyok milyen lesz!
Köszönöm! :)
Szia, Krisztina!
VálaszTörlésLeszűrtem, és ez a legfinomabb bodzaszörp amit valaha is ittam! Ma elkészítettem a karamellás verziót, nem baj ha már szombaton szűröm le, (az lesz a 4. nap) és nem vasárnap?
Timi
Nyugodtan leszűrheted egy nappal hamarabb is :)
TörlésAkkor jó, megnyugodtam! :) Köszönöm szépen! :)
VálaszTörlésÉletem első bodzaszörpjét készítettem: ezt a karamellásat. Isteni finom, beleszeretett az egész család. Csak egy problémám volt: nekem nem fért bele az 5 literes üvegbe az egész, igaz, sok bodzavirágot tettem bele, de kb. 3/4 l szirup megmaradt :-(
VálaszTörlésSzia! Lehet, hogy egy kicsi mennyiség megmarad, de annyi levet kell készíteni, hogy mindenképp tele legyen az üveg. A másik, ami eszembe jutott, hogy lehet, hogy az 5 l-es üveged csak 4 l-es. Nekem van néhány 5 l-es üvegem, már betankoltam az évek során, de néhány közüle valamiért kisebb (kb 4 l), én is szörp készítésnél vettem észre.
VálaszTörlésKedves Krisztina,
VálaszTörléslegmentesen kell lezarni az uvegeket amiben azik a bodza?
Elore is koszonom.
Zsuzsi
Szia Zsuzsi! Én légmentesen szoktam, igen.
TörlésKoszonom a valaszt :-)
TörlésKedves Krisztina, koszonom szepen a valaszt :-) Kivancsi vagyok majd a kesz szorpre :-)
TörlésKedves Krisztina, legmentesen kell lezarni a befottes uveget amiben a bodza azik vagy eleg csak letakarni? Elore is koszonom. Zsuzsi
VálaszTörlésSzia Krisztina! Köszönöm a receptet!Márévek óta h mindig megkell csinálnom a férjemnek mert egyszerűen jön a bodza szezon és követeli... :) Nagyon szereti a család és néha jut egy egy üveggel ismerősőknek barátoknak és kérik a receptet !További sok sikert kívánok és Jó Egészséget!Üdvözlettel Limpárné Nóra
VálaszTörlés