2012. május 19., szombat

Bodzaszörp recept karamellával

Most van 4. éve, hogy nekiestünk a nagyüzemű bodzaszörp gyártásnak. Most is kicsit javítottam a recepten a tavalyi tapasztalatok alapján. Rájöttünk, hogy a bodza és a karamella együttesen fejti ki legjobban a hatását a reflux ellen!

Íme az új bodzaszörp recept:
Hozzávalók 1 db 5l-es üveghez: legalább (!) 15 db bodzavirág, 3 kg cukor, 3 db citrom, 30g citromsav, 1 kiskanál natrium-benzoát.


Elkészítése: Egy fazékban karamellizálok 1 kg cukrot, majd ráöntök 1.5 l vizet. Hirtelen össze fog ugrani a karamell, majd lassan felolvad. Ezt a szirupot felforralom. Egy másik fazékban 2 l vízhez adok 2 kg cukrot, és ezt is felforralom. Amikor kész, akkor összeöntöm a 2 levet. 


Amíg picit lehűl, addig megmosom a bodzát ( vagy nem), levágom a virágokat a száráról, majd beleteszem az üvegbe. Belekarikázom a citromot, beleteszem a citromsavat, a nátrium-benzoátot. Amikor langyosra hűlt a szirup, ráöntöm a bodzára, majd lefedem, és 4 napig így tárolom. 4 nap után leszűröm szűrőn és gézen is, és üvegekbe töltöm. 6 db fél literes üvegbe fér bele.



Régebbi bejegyzéseim:

16 megjegyzés:

  1. Szia Krisztina!
    Szeretném megkérdezni, hogy az 1 kiskanál nátrium-benzoát milyen kanál, kávés vagy teás?
    Köszönöm: Mariann

    VálaszTörlés
  2. Válaszok
    1. Szia Krisztina!Még csak most fedeztem fel az oldaladat, de máris nagyon tetszik. Megcsináltuk életünk első bodzaszörpjét, a karamelles recepted alapján. Isteni lett, a blogomban írtam róla egy kicsit: http://csencsevaricsodak.blogspot.com/2012/05/reszeredmenyek.html.
      További sok sikert!
      Virág

      Törlés
  3. Szia Kriszti!

    Egy erdélyi lány receptje - csak azért másolom ide ( ma kaptam ) - ennyiféleképpen lehet csinálni. A cukrot kevésnek tartom a vizet meg egy kicsit soknak!Azért kreatív!:))
    Szép napot puszi:Marika

    Bodzaszörpöm: 12 bodzavirág, szárított is jó, 8-10 l víz, kb. 1 kg cukor, 3 citrom, 2 narancs.
    Megmosom a bodzát, felteszem főni a vízbe, csak addig, míg lobban a megmosott citrom-, narancsszeletekkel együtt. Megpergelek 2 kanál cukrot egy csészében, csak míg színt vált, arra rá 2 kanál ecetet, felöntöm kevés vízzel, ha feloldódott, beleöntöm a bodzásba. Egy napig áll, akkor belerakom a cukrot, elkavarom, üvegekbe töltöm és hűtőben tárolom, mert nem áll el másképpen.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon tetszik ez a karamellás bodzaszörp recept!
    A simát ma fogom leszűrni, kiváncsi vagyok milyen lesz!
    Köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  5. Szia, Krisztina!
    Leszűrtem, és ez a legfinomabb bodzaszörp amit valaha is ittam! Ma elkészítettem a karamellás verziót, nem baj ha már szombaton szűröm le, (az lesz a 4. nap) és nem vasárnap?

    Timi

    VálaszTörlés
  6. Akkor jó, megnyugodtam! :) Köszönöm szépen! :)

    VálaszTörlés
  7. Életem első bodzaszörpjét készítettem: ezt a karamellásat. Isteni finom, beleszeretett az egész család. Csak egy problémám volt: nekem nem fért bele az 5 literes üvegbe az egész, igaz, sok bodzavirágot tettem bele, de kb. 3/4 l szirup megmaradt :-(

    VálaszTörlés
  8. Szia! Lehet, hogy egy kicsi mennyiség megmarad, de annyi levet kell készíteni, hogy mindenképp tele legyen az üveg. A másik, ami eszembe jutott, hogy lehet, hogy az 5 l-es üveged csak 4 l-es. Nekem van néhány 5 l-es üvegem, már betankoltam az évek során, de néhány közüle valamiért kisebb (kb 4 l), én is szörp készítésnél vettem észre.

    VálaszTörlés
  9. Kedves Krisztina,

    legmentesen kell lezarni az uvegeket amiben azik a bodza?

    Elore is koszonom.

    Zsuzsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Zsuzsi! Én légmentesen szoktam, igen.

      Törlés
    2. Kedves Krisztina, koszonom szepen a valaszt :-) Kivancsi vagyok majd a kesz szorpre :-)

      Törlés
  10. Kedves Krisztina, legmentesen kell lezarni a befottes uveget amiben a bodza azik vagy eleg csak letakarni? Elore is koszonom. Zsuzsi

    VálaszTörlés
  11. Szia Krisztina! Köszönöm a receptet!Márévek óta h mindig megkell csinálnom a férjemnek mert egyszerűen jön a bodza szezon és követeli... :) Nagyon szereti a család és néha jut egy egy üveggel ismerősőknek barátoknak és kérik a receptet !További sok sikert kívánok és Jó Egészséget!Üdvözlettel Limpárné Nóra

    VálaszTörlés

Köszönöm szépen, hogy hozzászólásoddal segíted a blogom tartalmasabbá és érdekesebbé válását! :)