2012. január 31., kedd

Jelmezötletek- elem

....na, ezt meg kell mutatnom! Tesóm férje, Feri néha engem is meglep kreativitásával. Ezt a jelmezt készítette saját kezűleg nagyobbik lányának. Szerintem tökéletes!


További jelmezötletek>>>

Egyéb jelmezek: 

Mikulás jelmez >>
Tigris jelmez >>
Béka jelmez >>





2012. január 30., hétfő

Kókuszt ettünk...

....és megmaradt a héja. Nem akartam kidobni, gondoltam jó lesz valami kreatívkodásnak, így eltettem. Másnap kidobáltam az elszáradt rózsákat a vázából, de a fejüket leszedtem. Beletettem a kókuszhéjba....


2012. január 28., szombat

Jelmez ötletek- 101 kiskutya

101 kiskutya jelmez készítése házilag:
Hogy ne csak a pofonegyszerű jelmezeket mutassam be, itt van egy kicsit időigényesebb alkotmányom is:
Adélkáék osztálya egyszer 101 kiskutyának öltözött be. Készítettem Adélkának jelmezt házilag. Egy fehér harisnyát és egy fehér garbót textilfestékkel megcsináltam foltosra. Vettem fehér műszőrme anyagot, és varrtam egy egyszerű sapkát, rá pedig 2 fület, aminek a belsejét szaténból készítettem. 2 db ötszögből készültek a fülek. Ez a kis mellény pont volt nekünk itthon, de ugyanabból a műszőrméből is meg lehetne varrni, mint a sapkát. A farka is a műszőrméből készült. A sapkát és a farkat is befoltoztam feketével. Adélka körmeit is feketére festettük, az arcát pedig kisminkeltem.

Nem bonyolult ez a smink, fehérre festettem az egész arcát, majd fekete festékkel ráfestettem a foltokat.

Adélka körmeit is feketére festettük, ennek külön nagyon örült!

Ilyen lett a jelmez. Szerintem ő volt a legszebb kiskutya!!!

Egyéb jelmezek: 

Mikulás jelmez >>
Tigris jelmez >>

2012. január 25., szerda

Recept- kakaós csiga

Zsófia lányom a hétvégét sógornőméknél töltötte. Voltak cirkuszban, meg csináltak sok mindent, közte ezt a jó kis kakaós csigát is. Vasárnap, amikor visszakaptuk a gyereket, kaptunk mellé finom kakaós csigát is. A receptet és a képet sógornőm, Kriszti küldte.


Kakós csiga hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg kakaó
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 4 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 2 tojás
  • olaj

    A tojássárgákat a cukorral keverd habosra, majd önts hozzá három deci tejet. A maradék tejet langyosítsd meg, morzsold bele az élesztőt, és egy kiskanál cukorral futtasd fel.A lisztbe öntsd bele a tojássárgás és élesztős masszát, és kicsit keverd össze. Majd add hozzá az olvasztott vajat, és gyúrd össze az egészet. Keleszd egy órán keresztül. Ha megkelt, szedd kétfelé a tésztát.A belisztezett deszkán nyújtsd ki az egyiket egy centi vastagra. Olajjal kend meg a tetejét, és szórd rá a kakaó felét. Óvatosan tekerd fel, majd vágj le belőle 2-3 cm-es szeleteket. Ugyanezt tedd meg a másik adag tésztával is. A tepsit béleld ki sütőpapírral, helyezd rá a csigákat, és előmelegített sütőben süsd meg.
Egy-egy rúdból kb 20-22 db tenyérnyi nagyságú csiga lesz.

2012. január 24., kedd

Jelmez ötletek- apáca jelmez

Hogy ismét egy "roppant bonyolult" jelmezt mutassak, egyik évben apácának öltöztünk Zsófia lányommal. Elég meredek volt az egyházi suliban...de bevállaltam.

Zsófia egy rövid alkalmi ruhámat vette fel, ami neki földig ért. Ráragasztottam öntapadós ezüst fóliából keresztet. A fejére fehér hajpántot tettem, és fekete anyagból egy fityulát tűztem a hajpántra.

Zsófia beleélte magát a szerepbe....Adélka malac jelmezének leírása itt>>> található.

Közös fotó...


2012. január 21., szombat

Jelmez ötletek- boszorkány jelmez 1

Nem véletlenül vagyok anyaBANYA. Szeretek boszorkánynak öltözni farsangon is. Többször is voltam már. Mondjuk nekem nem is nagyon kell "beöltöznöm", mert anélkül is boszorkány fejem van....háháháh...., de  szerintem egyébként is az egyik legkönnyebben kivitelezhető, és leglátványosabb jelmez a boszorkány jelmez.

Boszorkányjelmez hozzávalók: fekete ruha, sok ékszer, hegyes orrú cipő, mintás fekete harisnya, mintás fekete térdzokni, a kalaphoz fekete kartonpapír és tüll.
A lenti képek 2009-ben készültek.

Egy kép az utcán...nem voltam cseppet sem feltűnő ebben a kalapban...

Egy mintás fekete térdzoknit vágtam ki kesztyűnek. Régi ezüstékszereket vettem fel. 

A kalapot fekete kartonpapírból vágtam ki, és ragasztottam össze süveggé, majd ezüst festékkel pókhálót festettem rá. Fekete szemceruzával a homlokomat is pókhálóval díszítettem....nagyon félelmetes voltam.

A süvegre ezüst hold és csillag matricákat ragasztottam, és fátylat is tettem rá.
 

Egy kép a lányokkal. Zsófia Kleopátra jelmezét is 100%-ban én készítettem, leírás itt>>


További jelmezötletek>>>

2012. január 20., péntek

Új illatom- vanília

Az utóbbi időben az új szappanjaimmal töltöm a szabadidőmet, íme az új vaníliás szappanom. A férjem szerint ez a Nr.1!

2012. január 18., szerda

100 éves selyemvirágkészítő szerszámok

A nagymamám szekrényében láttam kicsi koromban kézi készítésű selyemvirágokat, átlátszó dobozokban. Azt tudtam, hogy fiatal korában készített eladásra, de valahányszor kértem, hogy tanítson meg készíteni, mindig azt mondta, hogy bonyolult. Felnőtt koromban is többször kértem, de azt válaszolta, nem is emlékszik, hogyan kell, és különben is, rég levitte a pincébe....
Sokszor eszembe jutott, hogy jó lenne, ha megmutatná, és nyáron, amikor Dorka a pocakomban volt, egyszer valamiért a mamánál voltam egy délután, amikor újra eszembe jutottak a selyemvirágok. Újra kértem, hogy mutassa meg, de azt válaszolta, hogy ez nem ilyen egyszerű, mert ahhoz szerszámok is vannak, és nem is tudja már, hogy mit is kell velük csinálni. Na, én erre bedühödtem, és közöltem a mamával, hogy rendben, akkor majd ha meghal, akkor jól ki fogják dobálni a pincéből a szerszámait a többi cuccával együtt, és majd örülhet, hogy nem volt képes engem megtanítani.....
10 perc múlva már a pincében kutakodtunk....egymás tetején volt 3 régi doboz, tele ősrégi, 60-80 éves holmikkal. Átnézegette, és közben sorban eszébe jutott, hogy mi micsoda, és mi mire való. Azt mesélte, hogy a szerszámok az ő anyukájáé voltak, aki "nagyüzemben" készítette a virágokat eladásra, és azok gyönyörű estélyi ruhákra, kalapokra, kabátokra kerültek. Egy jó órát töltöttünk a pincében, miközben nagyjából körvonalazódott, hogyan is készültek azok a virágok. Majd a végén a mama kezembe nyomta a 3 dobozt, és mondta, hogy vigyem innen, nem akarja, hogy kidobják...

Ezeket a szerszámokat kaptam.
Virágkiszúrók
Különböző méretek.
A régi szerszámok mellett érdekes retro "új" dobozok és holmik is voltak. pl. 80-as évekbeli szaloncukros doboz...

2012. január 17., kedd

Új illatom

2012 az újítások éve is nálunk. Szappan ügyben néhány új illatot fogok bevezetni a meglévő rózsás és gyöngyvirágos mellé.

Egyik új illatom az alma. Nagyon finom, friss illat.
Almás fürdősót is készítettem mellé.

2012. január 15., vasárnap

Pizza tészta recept

Anyabanya pizzatészta: régen sokszor csináltam saját készítésű pizzát, de az utóbbi években egyáltalán nem. Tegnap a Zuram megkért, hogy készítsek olyan jó régi -én fajta- pizzát. Azt előre kell bocsátani, hogy nem egy spórolós pizza az én pizzám. Mérni nem szeretek, úgyhogy mindig annyit készítek, amit nem kell méregetni....pl. 1 csomag liszt, 2 élesztő...valamint a feltétekből is 1 dobozzal, vagy 1 üveggel használok.

Hozzávalók a tésztához: 1kg finomliszt, 1 nagy bögre meleg víz (kb fél liter), 2 élesztő (100g), só, cukor, olaj. A lisztet egy tálba teszem (nem kell az egész 1kg, kicsi maradhat belőle). A bögrébe beleengedek félig meleg vizet, és beleteszem az élesztőt, valamint 1 teáskanál cukrot. Ezt kevergetem pár percig, majd a tálba öntöm. Sót, olajat teszek bele, és a többi vizet, majd összegyúrom. Ha szépen összeállt, letakarom, és a radiátor mellé teszem egy takaróba csomagolva 1 órára kelni.


Pizza hozzávalók: 1 doboz paradicsompüré (500g) , 1 csomag bacon, 20 dkg sonka, 1 doboz kukorica, 1 üveg gomba,  30 dkg trappista sajt (adagok lent a második fotón). Fűszerek: rozmaring, oregánó, bazsalikom.
Elkészítése: Először 200C fokra előmelegítem a sütőt. 2 tepsibe szilikonos sütőpapírt teszek, megszórom kevés liszttel, a megkelt tésztát kétfelé veszem  és belelapítom a 2 tepsibe. Ezután elosztom a paradicsompürét a 2 pizzára (lent harmadik fotó), és megszórom a fűszerekkel. ( Adélkának egy sarkot kihagyok, mert ő nem szereti a fűszereket). Utána ráteszem a bacon-t, sonkát, kukoricát, gombát. Az előmelegített sütőbe beteszem 18 percre sülni. Lereszelem a sajtot, és a tizedik perc után rászórom a pizzára. Így nem sül rá, mert mi azt nem szeretjük, hanem csak ráolvad. Nagyon finom, puha tésztájú pizza lesz belőle.

Pizza készítése

2012. január 14., szombat

Mit bánnak meg az emberek a halálos ágyukon...

Ez itt csak egy kreatív blog, és ezen nem is akarok változtatni. Viszont egy olyan jó témájú cikket olvastam, amit szeretnék Veletek megosztani. Arról szól, hogy egy hölgy, aki sok évig haldoklókat ápolt, leírja tapasztalatait arról, hogy az emberek mit bántak meg az életük során, amit a halálos ágyukon tudnak csak kimondani. Az első 5 leggyakoribb vágy, ami nem teljesült:

1. Bárcsak lett volna bátorságom úgy élni az életem, hogy hű legyek önmagamhoz, nem úgy, ahogy mások elvárták tőlem! Ez volt a legtöbbször előforduló vágy az összes közül!!!!
2. Bárcsak ne dolgoztam volna olyan sokat! (Hiányzott nekik az, hogy lássák a gyerekeiket felnőni, fájlalták, hogy nem töltöttek elég időt a kedvesükkel.)
3. Bárcsak lett volna bátorságom, hogy kifejezzem az érzelmeimet!
Sokan elnyomták az érzelmeiket azért, hogy elkerüljék a konfrontációt másokkal.
4. Bárcsak kapcsolatban maradtam volna a barátaimmal!
5. Bárcsak engedtem volna magam boldogabbnak lenni!
(Sokan csak a halálos ágyukon jönnek rá, hogy a boldogság választás kérdése.)

Nagyon érdekesek ezek a pontok, érdemes elgondolkodni rajtuk, én már megtettem korábban, de jó látni így összefoglalva, hogy jó úton haladok.....

A boldogság kulcsa: hogy tanulunk mások hibáiból.
 

2012. január 11., szerda

Jelmez ötletek- malac jelmez

Nemsokára jön a farsang, ezért mutatok néhány egyszerűen - házilag - elkészíthető jelmez ötletet. Az első egy malac jelmez. A modell Adélka, középső kislányom. Rózsaszínű polár anyagból csináltam a jelmezt. Az anyagot nem kell szabni, csak kettéhajtani. Majdnem hogy egy zsákot kell készíteni. A tetejét visszahajtottam, visszavarrtam, és belehúztam egy gumit. Az lett a nyaka. Két oldalt összevarrtam alulról, úgy, hogy a karjának maradjon hely. Ezután alul kivágtam 2 lyukat a lábainak. Ezt a jelmezt már többen is hordták, és a lányaim itthon is agyon nyűtték, de nagyon tartós a polár. A "fejdíszt" a maradékból készítettem. Egy fejpántot varrtam, és rá 2 négyzetből a füleket. A sminkje sem egy bonyolult kozmetikai mutatvány. Az orrának kihagytam a helyet, befestettem rózsaszínűre az arcát, majd az orrát fehérrel. Rózsaszínű harisnyát kapott hozzá.

Malac jelmez házilag
TOVÁBBI JELMEZ ÖTLETEIM: http://kreativanyabanya.blogspot.hu/2014/01/farsangi-jelmezek-kreativ-anyabanya.html

2012. január 7., szombat

Szappantartó

.................éééés................megleltem, amit kerestem!!! Végre megvan a szappanomhoz megfelelő kézműves kerámia lyukas szappantartó. Nekem nagyon tetszik, mától rendelhető és megvásárolható nálam.

A legnagyobb méretű natúr szappanom is beletehető.

Pont beleférnek az illatos szappanjaim.

Lábakon áll.

A közepén 3 lyuk biztosítja, hogy a szappan száraz maradjon.

Szépen elfér a mosdó szélén.

Körömkefével gyorsan tisztítható, de akár mosogatógépbe is tehető.

2012. január 5., csütörtök

Utókarácsony

Karácsony után is lehet még egy darabig karácsonyi hangulat a lakásban. Erre teljesen véletlenül jöttem rá. A karácsonyfaégőt bedobtam egy üres cserépkaspóba pakolgatás közben, és ilyen lett:

Én napközben is bekapcsolom.
De este, nagyon jó hangulatot varázsol.

2012. január 1., vasárnap

Karácsonyi ajándékok

Első "nagycsaládos" Karácsonyunk
Rengeteg ajándékot adtam, rengeteg ajándékot kaptunk is. Szeretnék megmutatni nektek néhány (szerintem) érdekes ajándékot, amit én adtam.

LORA-tól rendeltem gyönyörű kézi készítésű ékszereket, valamint ezt a kis VW mikobuszt a ZURAMNAK, ami mellé kapott egy technikai LEGO-t is.

hAnd-itól rendeltem a család összes gyerektagjának kézi készítésű horgolt mesepapucsokat. Gyönyörűek lettek!!!

Ezek a hajkefék nem kézi készítésűek, viszont vaddisznószőrből készültek, azt gondoltam, ez minden nőnek egy olyan jó minőségű"szerszám", amit szívesen használ minden nap......egyet én is kaptam belőle.

Gurikatitól rendeltem általa készített gurigami egységcsomagokat és bibliákat a lányaimnak.

 Minden rendelt ajándékkal meg voltam elégedve, nagyon szépek voltak!