2011. december 29., csütörtök

Kandírozott narancshéj


Kandírozott narancshéj: szóval, most elárulom, miért voltam "kénytelen" narancslekvárt főzni. A ZURAM kedvence a kandírozott narancshéj, ezt akartam elkészíteni neki meglepetésképpen a szülinapjára, ami pont Karácsonykor van. Megvettem a csomó narancsot (2kg), megpucoltam, de nem akartam kidobni a belsejét, ezért megfőztem lekvárnak. Viszont a narancshéjat áztatni kell 24-48 órát, mielőtt főni tesszük. Eldugtam hát a padláson. 



Elkészítése: A narancsot meg kell hámozni, és a héjából kivágni a szivacsos fehér részt. Attól még marad benne fehér, de nem szivacsos. Ezt áztattam hideg vízben 2 napig, majd leöntöttem a vizet. Egy lábasban cukorszirupot főztem (3l víz, 0.5 kg cukor), és abba tettem a héjakat. Így főztem kevergetve kb. 2 órát, amíg üveges nem lett. Kevés víz még maradt benne, de én kiszedtem egy sütőpapírral bélelt tálcára. Ezt szárítom azóta is, mert 1 hét kell hozzá, de közben titokban rájárnak a "gyerekek", mert olyan finom. Mire megszárad, nem marad belőle.
Narancsszörp: érdekesség, hogy a megmaradt szirupot nem volt szívem kiönteni, ezért egy flakonba tettem, kis citromsavat adtam hozzá, és narancsszörpöt készítettem belőle. A karácsonyi ebédnél mindenki megdicsérte...



4 megjegyzés:

  1. Ez remek ötlet, biztosan ki fogom próbálni egyszer :)

    VálaszTörlés
  2. Ez nagyon jó ötlet. Annyira jó olvasni a kratívkodásod :)

    VálaszTörlés
  3. "Kívül, belül maradjon
    Békében az ország;
    A vásárra menőket
    Sehol ki ne fosszák.
    Béke legyen a háznál
    És a szívredőben.
    Adjon Isten, ami nincs,
    Ez uj esztendőben."
    Arany János
    Boldog új évet kívánok!

    VálaszTörlés

Köszönöm szépen, hogy hozzászólásoddal segíted a blogom tartalmasabbá és érdekesebbé válását! :)