2012. január 15., vasárnap

Pizza tészta recept

Anyabanya pizzatészta: régen sokszor csináltam saját készítésű pizzát, de az utóbbi években egyáltalán nem. Tegnap a Zuram megkért, hogy készítsek olyan jó régi -én fajta- pizzát. Azt előre kell bocsátani, hogy nem egy spórolós pizza az én pizzám. Mérni nem szeretek, úgyhogy mindig annyit készítek, amit nem kell méregetni....pl. 1 csomag liszt, 2 élesztő...valamint a feltétekből is 1 dobozzal, vagy 1 üveggel használok.

Hozzávalók a tésztához: 1kg finomliszt, 1 nagy bögre meleg víz (kb fél liter), 2 élesztő (100g), só, cukor, olaj. A lisztet egy tálba teszem (nem kell az egész 1kg, kicsi maradhat belőle). A bögrébe beleengedek félig meleg vizet, és beleteszem az élesztőt, valamint 1 teáskanál cukrot. Ezt kevergetem pár percig, majd a tálba öntöm. Sót, olajat teszek bele, és a többi vizet, majd összegyúrom. Ha szépen összeállt, letakarom, és a radiátor mellé teszem egy takaróba csomagolva 1 órára kelni.


Pizza hozzávalók: 1 doboz paradicsompüré (500g) , 1 csomag bacon, 20 dkg sonka, 1 doboz kukorica, 1 üveg gomba,  30 dkg trappista sajt (adagok lent a második fotón). Fűszerek: rozmaring, oregánó, bazsalikom.
Elkészítése: Először 200C fokra előmelegítem a sütőt. 2 tepsibe szilikonos sütőpapírt teszek, megszórom kevés liszttel, a megkelt tésztát kétfelé veszem  és belelapítom a 2 tepsibe. Ezután elosztom a paradicsompürét a 2 pizzára (lent harmadik fotó), és megszórom a fűszerekkel. ( Adélkának egy sarkot kihagyok, mert ő nem szereti a fűszereket). Utána ráteszem a bacon-t, sonkát, kukoricát, gombát. Az előmelegített sütőbe beteszem 18 percre sülni. Lereszelem a sajtot, és a tizedik perc után rászórom a pizzára. Így nem sül rá, mert mi azt nem szeretjük, hanem csak ráolvad. Nagyon finom, puha tésztájú pizza lesz belőle.

Pizza készítése

3 megjegyzés:

Köszönöm szépen, hogy hozzászólásoddal segíted a blogom tartalmasabbá és érdekesebbé válását! :)