2011. december 21., szerda

Karácsonyi torta

karisuti-corn-flakes-szel_130336.jpg
Barátnőm, Marika küldte ezt a tortareceptet nekem, és a képen az általa készített torta látható

Egy verset is idéznék Marikától, alul pedig olvashatjátok a receptet.

Könyörgés

Emeld fel ölbe ejtett kezed
tenyered nyíljon az ég felé,
metszett kusza vonalak rajta
mutatják életed történetét.

Ha jól megy sorod légy irgalmas,
vedd észre ki szükségét rejtve
szégyenlősen utadba kerül,
vedd észre a számkivetettet!

Fogságban tart földön a jussunk;
az idő rozsdát mar a szívben,
lelkem erejét el ne vegyék
tarts meg Isten emberként híven.

2011.december 11.

Hozzávalók: a tortalaphoz: 200 g kukoricapehely (corn flakes), 300 g fehér csokoládébevonó
a töltelékhez:750 g alma (más gyümölccsel is elkészíthető,pl.: eper, málna, stb),100 g cukor,őrölt fahéj ízlés szerint, 1 citrom héja és leve, 500 ml almalé v fehérbor (édes), 2 tasak vaníliás pudingpor
a tetejéhez: 400 ml tejszín, 1 tasak vaníliás cukor, 250 g mascarpone sajt

Elkészítése:

A tortalaphoz a kukoricapelyhet zacskóban összetördeljük. A csokoládét mikróban üvegtálban felolvasztjuk, amikor felolvadt, a kukoricapelyhet beleöntjük, elkeverjük. Egy csatos tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, beletöltjük, jól elnyomkodjuk.

A töltelékhez az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, felkockázzuk, a cukorral, fahéjjal, a citrom levével és a reszelt héjával és 400 ml almalével (vagy borral) felforraljuk és puhára pároljuk.

Eközben a pudingot a maradék almalével kikeverjük. Amikor már az alma megpuhult, ezt a masszát hozzáöntjük és elkeverjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd a tortalapra egyenletesen rákenjük. Hűtőbe tesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A torta tetejéhez a tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, a mascarponét hozzákeverjük, és ezt a már teljesen kihűlt almamassza tetejére helyezzük, elsimítjuk.

Kész, mutatós, könnyen elkészíthető finom sütemény, a tetejét még ízlés szerint díszíthetjük: megszórhatjuk fahéjjal, vagy mézeskalács figurával csinosíthatjuk...

A süteményt megfelelő kukoricapehellyel elkészítve gluténérzékenyek is fogyaszthatják.

2 megjegyzés:

  1. De jól hangzik! Ráadásul nem is bonyolult!

    VálaszTörlés
  2. Krisztikém aranyos vagy - köszönöm szépen,hogy megosztottad itt a blogodban!Arra gondoltam,hogy valóban sütés nélkül is összeállíthatunk egy finom könnyű tortát!Főzzetek,süssetek szeretettel,hisz minden beletett kis szeretet gondolat csak még finomabbá teszi az ünnepi étkeket!Kedves olvasóidnak is békés boldog karácsonyi ünnepeket kívánok!
    (Köszönöm,hogy a versemet is feltetted!)
    Szép estét és jó éjszakát!
    Marika

    VálaszTörlés

Köszönöm szépen, hogy hozzászólásoddal segíted a blogom tartalmasabbá és érdekesebbé válását! :)