2011. szeptember 6., kedd

Mozgalmat indítanék: építsünk iskoláknak üvegházat műanyag palackból

Üvegház műanyag palackból: Egyik éjjel kutakodtam az interneten, azon gondolkodtam, hogyan lehetne újrahasznosítani egyszerű mindennapi hulladékokat. Külföldi oldalakon keresgettem, mit lehetne készíteni műanyag palackból....és akkor-sok más érdekesség mellett- rábukkantam egy szuper jó ötletre. Gyerekek műanyag palackokból üvegházat építettek. Rögtön beindult a fantáziám. Én egyébként is többször indítványoztam már az iskolánkban, hogy valami konyhakertet kellene létrehozni, de ezzel az ötlettel még egyszerűbbé válhatna egy konyhakert megvalósítása.
Én, mint a Verőcei Gyermekekért Alapítvány elnöke, fel is vállalnám, hogy az iskolánkban megvalósítok egy ilyen projektet, de arra gondoltam, hogy olyan egyszerű és nagyszerű az ötlet, hogy esetleg más iskolák vagy civil szervezetek is csatlakozhatnának hozzám, és közös ötletek alapján elkezdhetnénk először a műanyag palackok gyűjtögetését az iskolákban, utána egy egyszerű üvegház megtervezését, majd egy kijelölt napon (pl. valamilyen környezetvédelmi napon) egyszerre megépíteni az üvegházakat. Ha több fórumon is hirdetnénk, jó példát is mutathatnánk vele mind a környezettudatos életre, mind a kreativitásra. Ráadásul jóval olcsóbban jutnának az iskolák üvegházakhoz konyhakertjük létrehozásához. Utána tervezhetnénk közösen konyhakerteket is, de ez már tényleg a jövő zenéje. 

Egyelőre ez csak egy ötlet, de várom a lelkes követőket, hogy közös erővel projekt lehessen az ötletemből.

Mutatom a mintát képeken:




 ...ééés....még amire lehet használni a maradék palackokat:





Képek forrása itt.

Az anyagköltsége faanyagra és egy polikarbonát, plexi vagy hullámpala tetőre korlátozódik, ami ugyan pénzbe kerül, de lényegesen olcsóbb, mint egy valódi üvegház megépítése. Arról nem is beszélve, hogy a komplett tetőt is meg lehet palackokból csinálni.
Mit szóltok??? Várom a hozzászólásokat akár itt, akár e-mail-ben, és a csatlakozni kívánó szervezeteket, iskolákat is.

Ha van olyan ismerősöd, akit érdekelhet, kérlek küldd el neki ezt a cikket, vagy kérlek, hogy oszd meg a facebook-odon.

Elérhetőségem: Gyergyai Krisztina
E-mail: gyergyaikrisztina@gmail.com

5 megjegyzés:

  1. Jó ötlet ez a melegház! Indiában templomot építettek üres üvegekből. Gyönyörű, különleges épület lett. A cikket kitettem a FB-ra, talán megnézik páran. Nekem az a virágözön ragadta meg nagyon a fantáziámat. Lehet, hogy használható úgy a pillepalack, mint a Zsugorka fólia?

    VálaszTörlés
  2. Krisztina jó ötletnek tartom én is. Az ajánlott oldalt még nem tudtam megnézni......igaz a nyelvvel is gondjaim lennének....ami bennem felmerült, hogy az üvegek felső része ugye szűkebb.......az úgy marad levegősen, vagy van rá valami trükk?
    A fb-n megosztom, remélem lesz akit érdekel!

    VálaszTörlés
  3. Egyelőre nem tudok konkrét dolgokat mondani róla, mert ötlet szinten van nálam. Igazából 2 napja találtam az ötletet, és nagyon megtetszett. Minden így kezdődik....nálam....aztán majd lesz belőle valami....egyelőre terjesszük az igét, aztán majd tovább gondolkodunk. Egyébként én nem tartom problémának azt, hogy kicsit "szellős" a ház. De majd konzultálok valami szakértővel.

    VálaszTörlés
  4. Szlovákiából csatlakozom ehhez a témához . Mi már jó pár éve ezt az otletet végrehajtottuk egy cseppet másképp. A mi melegházunk a hagyományos boltíves vaskonstrukcióra épult csak a fólia hejett uvegek vannak rárakva .és nem fuggolegesen hanem viszintesen . A palckok átvannak fúrva a kupaknál és a fenekén és rozsdamentes drótok vezetésével vannak feldrótozva . A vaskonstrukció ojan távolságban vannak szélességileg egymástól hogy három palack van kozonként . ide nemtudok képet feltenni de ha volna ímel cím akkor oda eltudnám kuldeni. udvozlettel Hereng

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Hereng!

      Érdekelne minden az Önök üvegházáról. Ha küld képeket, megköszönöm. Érdekelne, hogyan készítették. Címem: kreativanyabanya@gmail.com

      Köszönettel, Gyergyai Krisztina

      Törlés

Köszönöm szépen, hogy hozzászólásoddal segíted a blogom tartalmasabbá és érdekesebbé válását! :)