2011. augusztus 17., szerda

Szeplő, májfolt, pigmentrendellenességek

Képzeljétek el, 11 évvel ezelőtt egy darabig írtam szépségápolási cikkeket egy internetes női magazinnak. Sajnos már szinte egyik cikk sem található meg, de most ezt pl. megtaláltam az archívumban, és éppen aktuális:

Nyári probléma: szeplo, májfolt, pigmentelszínezodések

2000 máj. 24 16:52

Nyáron, ahogy egyre több a napsütés, sok ember küszködik pigmentációs problémákkal. Kijönnek a szeplok, megerosödnek a májfoltok, sot megjelenhetnek a nyakon, hónaljban és a lábon is különbözo barna foltok. Ezeket a pigmentrendellenességeket más és más okok hozzák létre. Röviden leírom, melyik, mitol alakul ki és hogyan védekezhetünk ellene.


Fokozott pigmentképzodés



1. Szeplo A szeplok olyan pici, kerek pigmentfoltok, amelyek foként világos boru, szoke vagy vörös hajú embereken alakulnak ki már kisgyermek korban. Télen alig látszódnak, de nyáron a nap hatásár erosen elojönnek.
Kezelése: használjunk fényvédo krémet és alapozót tavasszal és nyáron. Rendszeres használat mellett nem barnulnak be a szeplok. Ma már sokféle halványító pakolás és krém létezik, amivel jó eredményeket érhetünk el. A kezelést bízzuk kozmetikusra.


2. Májfolt
Arcon, homlokon, vagy száj körül szimmetrikusan megjeleno gyakori pigmentrendellenesség. Színe barna, élesen elhatárolódik a bor színétol.
Okai lehetnek:
- menstruációs rendellenesség
- terhesség
- belsoelválasztású mirigyek zavara
- gyógyszerszedés ( pl. fogamzásgátló)
Kezelése: mint a szeplonek.


3. Egyéb pigmentrendellenesség
Fényérzékeny anyagok napfénnyel vagy szoláriummal való érintkezés során hiperpigmentációt okozhatnak. Ezek az anyagok elofordulhatnak külsoleg vagy belsoleg használt készítményekben.

Belsoleg: bizonyos gyógyszerek lehetnek fényérzékenyek. Mindig olvassuk el a használati útmutatót, és ha fényérzékeny, ne napozzunk és szoláriumozzunk szedése közben. ( pl. antibiotikumok)

Külsoleg: különbözo parfümök, dezodorok, testápolók, dekorkozmetikumok tartósító és illatanyagai is lehetnek fényérzékenyek, ezért napozás és szoláriumozás elott mossunk le mindent a borünkrol, nehogy barna foltok maradjanak a helyén.

Sebek: Különbözo borgyulladások és sebek helyén is maradhat festékrendellenesség, foleg, ha napoztatjuk is. A gyantázás után is mikronagyságú sebek maradnak, ezért a szortelenítés napján ne tegyük ki a felületet fényhatásnak.





Csökkent pigmenttermelés


Vitiligo:
Arcon, nyakon és kézen megjeleno fehér foltok. A festékanyag ( melanin) hiánya okozza. Kezelni nem lehet, de védeni kell a fénytol, mert nagyon könnyen leég. Fényvédokrém használata szükséges!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm szépen, hogy hozzászólásoddal segíted a blogom tartalmasabbá és érdekesebbé válását! :)