2011. május 23., hétfő

Közkívánatra: amit tudni kell a bodzáról

Mindent a bodzáról: 
Most, hogy már ennyien készítitek a receptjeim alapján szörpöt, és véletlenül megláttam, hogy Life & Style magazin is a legjobb receptek között említi a receptemet, valamint én már 30 literes hordóban készítem a mostani adagomat,  gondoltam, írok a bodzáról nektek egy-két gondolatot.

Mikor virágzik? Májusban.

Hogyan gyűjtsük? Semmiféleképpen ne út mellett, vagy város közepén. Minél elhagyatottabb, tiszta levegőjű helyről gyűjtsük csak az ép, szép, tiszta nem tetves virágokat.

Mire jó? 
  • Gyomorproblémákra nagyon jó, erről már írtam itt>>>
  • " Komplex multivitamin, magas antioxidáns-tartalommal és vérképző hatással. Ebben az időben gyűjthetitek a bodza mellett az akácot és hamarosan a hársvirágot. Szellős, meleg helyen szétterítve szárítva, vászon zacskóban, vagy befőttesüvegben télen igen finom és hatékony tea készíthető belőle. Az akácvirág gyomorsav-csökkentő hatású. A bodza és a hárs köhögésre jó. Így a házipatikátok is gyarapszik". Jesztei Agócs Ágnes, gyógyszerész.

Mi készíthető belőle? 
  • Bodzaszörp készíthető a virágjából.  Receptek itt>>>
  • Bodzapezsgő készíthető a virágjából recept itt>>>
  • Rántott bodza: sűrű palacsintatésztába mártva süssetek ki bő, forró olajban. Fahéjas cukorral finom csemege.(Jesztei Agócs Ágnes receptje)
  • A bogyójából lekvár is készíthető.


1 megjegyzés:

  1. A SZÖRPÖT MEGCSINÁLTAM ÉS TÉNYLEG NAGYON FINOM!
    SZERETNÉM KIPRÓBÁLNI A LEKVÁRT IS HA VAN RECEPTED RÓLA. ELŐRE IS KÖSZÖNÖM HA FELRAKOD!

    VálaszTörlés

Köszönöm szépen, hogy hozzászólásoddal segíted a blogom tartalmasabbá és érdekesebbé válását! :)