2016. október 23., vasárnap

Madáretető készítése házilag- madarak etetése

Minden évben sok madártetőt készítünk a lányaimmal. Telerakjuk a kertet. De fontos azt is megtanulni, hogyan is álljunk neki a madáretetésnek. A madáretetés fortélyairól Adorján Péter természetfotóst, erdészt kérdeztem.

Madáretető készítése tejesdobozból


- Mikor kezdjük etetni a madarakat?

- Minden évben újra és újra felvetődik a kérdés. Tulajdonképpen nem is lenne rá szükség, hisz a természet gondoskodik teremtményeiről, DE! Mi emberek megváltoztattuk a körülöttünk lévő világot. Beköltöztünk a madarak élőhelyére . Telente sok madár húzódik be a városok melegebb mikroklímát biztosító dzsungelébe, ahol viszont nem találnak megfelelő mennyiségű táplálékot és itt jövünk mi madárszerető emberek a képbe. A madarakat etető ember amellett, hogy gyönyörködik tollas vendégeiben és figyeli viselkedésüket , jóleső érzés járja át , mert mindenkiben azért ott lappang a segíteni akarás az önzetlenség és az a tudat, hogy segítettem. Az az a "napi jó cselekedet" ! A fagyok beállta után kell elkezdeni az etetést (nov. vége dec. eleje) és folytatni mind addig amíg a hideg idő tart (febr. vége). Etetőt sok mindenből készíthetünk hisz a kínai ipar sok haszontalan dolgot állít elő, ami esetleg megfelelő lehet számunkra, de a legjobb ha természetes anyagokat használunk.


Madártetető készítése konzervdobozból

- Mivel etessük a madarakat?

- A legismertebb madáreleség a napraforgómag vagy más néven szotyola. Az itthon maradt és téli vendégként érkező madarak többsége szívesen elfogyasztja. Természetesen változatossá tehetjük az etető kínálatát. A cinegeféléink a már említett szotyolát nagyon kedvelik, de egyéb más olajos magvakat is adhatunk nekik , mint pl. diót , mogyorót. A pintyfélék szívesen táplálkoznak a földön , ide apró magvakat szórhatunk, mint pl. kölest, fénymagot stb. A rigók örülnek a gyümölcsöknek esetleg aszalt gyümölcsöknek az apróra összevágott sajtnak, főtt húsnak is. Akaszthatunk a faágakra nyers faggyút , vagy magunk által készített madárkalácsot , amelyet gyakran meglátogatnak majd a különböző harkályfélék. Mindig gondoskodjunk ivóvízről is különösen hosszan tartó fagyos időszakban ,amikor a vizeink (tavak, tócsák ,patakok) felszínét jégpáncél fedi. Az etető kihelyezésénél is körültekintően járjunk el . Figyeljünk arra, hogy a macskák ne tudjanak a környékén elbújni és lesből támadni a madaraknak, azonban legyen lehetősége a szárnyas ragadozóktól (karvaly, héja) egy közeli bokorban menedéket találni .


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm szépen, hogy hozzászólásoddal segíted a blogom tartalmasabbá és érdekesebbé válását! :)