2015. október 7., szerda

Kreatív szakma - ékszerkészítés kenderből (interjú)

       A GARKA műhelytől kaptam gyönyörű ékszereket, melyeket a televíziós szerepléseimnél fogok viselni :) Annyira szépek, hogy szeretném nektek is bemutatni őket, és persze készítőjüket, Garamvölgyi Tündét.
      Mondj pár szót magadról!
Garamvölgyi Tündének hívnak. Kenderből, fából, bőrből és gyapjúfilcből készítem az ékszereimet, igyekszem csakis természetes anyagokat alkalmazni. A felhasznált anyagok közül a kender a leghangsúlyosabb, vele szeretek a legjobban dolgozni.

Mióta foglalkozol ékszerkészítéssel? 
Úgy hat éve foglalkozom vele komolyabban. Főiskola után felismertem, hogy nem olyan irányba tart az életem, ahogyan én azt elképzeltem, teljesen más dologra vágytam, így kezdtem el ékszereket tervezni, készíteni. Előtte is szerettem kézműveskedni, mindenfélével pepecselni, de mivel mást tanultam (pedagógia és kommunikáció), így eme tevékenységbe sajnos nem tudtam annyi energiát belefektetni, mint amennyit szerettem volna.Hogyan jött az ékszer? Miért pont ékszer? 
Mindig szerettem a különleges, egyedi ékszereket, főleg a különleges gyűrűket, brossokat. Szóval, egyértelmű volt, hogy ékszereket szeretnék készíteni, más dolgot nem is tudtam volna magamnak elképzelni. És szerettem volna valami nagyon újat létrehozni, ami teljesen az én világom, ami igazán én vagyok, az ékszerkészítés nagyon jó közvetítő eszköz erre.
Bár tudom, hogy nagyon hosszú még az út, sok kísérletezés, munka áll előttem, de jó érzéssel tölt el, hogy napról-napra egyre könnyebben, magabiztosabban tudom az elképzeléseimet, illetve a vásárlók elképzeléseit megvalósítani.

Elárulsz néhány kulisszatitkot, hogyan készülnek az ékszerek? 
Az ékszerkészítés legelső fázisa az ékszer megtervezése. Nálam többnyire ez úgy működik, hogy a legváratlanabb pillanatokban, helyzetekben jönnek a legjobb ötleteim, ilyenkor gyorsan készítek egy vázlatot, nehogy elfelejtsem őket. Ha megterveztem az ékszert, megálmodom a hozzá illő színt, ezután következhet a kender festése, majd a kender szárítása. A kendert textilfestékkel színezem, de egy ideje a növényekkel való festéssel is kísérletezem (pl.: cékla), de ez még nagyon kísérleti jellegű. A textilfestékkel egyelőre sokkal magabiztosabban tudok bánni, az elmúlt évek alatt már kitapasztaltam az egyes színek, árnyalatok festésének rejtelmeit. A kender megszáradása után tudom elkezdeni az adott ékszert. Számtalan sok öltéssel, aprólékos, időigényes munkával készülnek az ékszereim. Egy-egy ékszer elkészítése több órát is igénybe vehet, a nagyobb darabok pedig napokon át készülnek, apró körökből állnak végül össze, egy teljes egészé. Sokszor olyan érzésem van, mintha „szobrászkodnék”, mert aprócska körökből kell kialakítanom az adott formát, közben figyelve a színek, árnyalatok harmóniájára.
Az elmúlt hetekben kísérleteztem a kender szövésével, fonásával is. Nagyon izgalmas dolgok vannak alakulóban. Tervezek egy kollekciót fonott és szövött kenderrel is.
Szóval, nagyon szeretek ezzel az anyaggal dolgozni, számtalan lehetőség rejlik benne, rengeteg a megvalósítandó ötlet.Az ékszerek rendelésre, kollekcióban, egyedi ötletek alapján, egyesével, vagy esetleg színek szerint készíted?
Amellett, hogy néha kollekciókat is készítek, sokat dolgozom megrendelésre is. A megrendelő elmondja, hogy mit szeretne, néha konkrét elképzelésekkel keresnek meg, máskor pedig csak egy ötlettel és teljesen rám bízzák, hogyan valósítom meg azt. Ilyenkor általában többféle tervet készítek, amikből a vásárló kiválaszthatja azt, amelyik a legjobban tetszik neki.
És van olyan is, amikor színek szerint készülnek az ékszereim. Nálam is megmutatkozik a tavasz-nyári és az ősz-téli időszak, színekben is, formákban is.

Azt csinálod, amit szeretsz. Van más hobbid is az ékszeren kívül?

Szabadidőmet a természetben, leginkább vízparton szeretem eltölteni. Szeretek biciklizni, túrázni, evezni, úszni, olvasni, fotózni, művész moziba, koncertekre, színházba járni… 

Köszönöm az interjút, az ékszereket pedig majd viszontláthatjátok a tv-ben a NŐ iskola stílustanácsoknál. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm szépen, hogy hozzászólásoddal segíted a blogom tartalmasabbá és érdekesebbé válását! :)