2015. július 5., vasárnap

Mit csináljak a nyári szünetben a gyerekekkel?

Írtam már egy bejegyzést arról, hogyan próbálok megtervezni és kivitelezni a nyári szünetben értelmes tevékenységeket a gyerekeknek.
Most újabb egyszerű, kreatív ötleteket szeretnék bemutatni képekkel, mit is kezdhetünk otthon a lakásban, vagy a kertben kisebb és nagyobb gyerekekkel.

Mit csináljak a nyári szünetben kisebb gyerekekkel?

Sok olyan kreatív tevékenységet csinálhatunk, amelynek kétszeres haszna is van. Első maga az elkészítés menete. A kisgyerekek nagyon szeretnek készíteni kreatív dolgokat, így akár órákra is le lehet foglalni őket játékok készítésével. Pl. ha szeretnénk egy autós mozi programot a barátaiknak, akkor napokig le lehet foglalni őket az előkészületekkel, hiszen kartondobozokból el kell készíteni a kisautókat. Utána csak ráadás, hogy még haszna is, és egy gyerekzsúr fénypontja lehet az autósmozi.

Remek szórakozás kartondobozból bábszínház paravánt készíteni, lehet festeni, ragasztani, és ha készen van, hetekig lehet játszani vele, vagy akár a szülinapi zsúr kelléke is lehet. 


A bábszínházhoz bábok is kellenek. A kisgyerekek nagyon szeretnek festeni, ragasztani, sok-sok fakanálbábot lehet velük közösen készíteni, melyekkel később bábozhatnak a paraván mögött.


Nyáron tilos tanulni és fejleszteni, mégis vannak olyan egyszerűen elkészíthető játékok, amelyekkel szeretnek majd játszani, de véletlenül fejlesztenek is.Nagy melegben egy jó kis vizes festegetés, akár kézzel lábbal üdítő tevékenység lehet a kicsiknek és nagyoknak egyaránt.


Készíthetünk színes gyurmát, amit bármikor előkaphatunk, ha egy fél óra nyugalomra vágyunk, mert szívesen játszanak vele a kicsik (és a nagyok is!)


Kartondobozokból akár vár, vagy játékkonyha készülhet, de egészen kicsiknek formafelismerő játék is.Ezt a játékot közösen tudjuk elkészíteni a kicsikkel, és utána egyszerre többen is játszhatnak vele.


Főzés közben zöldségdarabokkal tudnak nyomdázni szép mintákat.


Krumlinyomda: krumpliból kivághatunk bármilyen nyomda formákat.


Wc papír gurigákból sok érdekes színes játékot készíthetünk közösen a gyerekkel, melyekkel majd játszani is tudnak.Mit csináljak a nyári szünetben nagyobb gyerekekkel?

A nagyobb gyerekek szeretnek együtt játszani, így több érdekes társasjátékötletet is hoztam. A dunaparton gyűjtött kavicsokat megfesthetik akril festékkel, majd felhasználhatják társasjáték bábunak, vagy sakk bábunak is.


Kartonpapírból készíthetnek óriás scrabble játékot a kertbe.


Kartondobozból készíthetnek óriás dobókockákat kerti társasjátékhoz.


A fűbe felfesthetik a társasjáték tábláját.


Farönkre rajzolhatnak vagy festhetnek sakk vagy malom táblát.


Konzervdobozokból kreatív játékokat lehet készíteni.


Kavicsokat lehet úgy is megfesteni, hogy puzzle játék legyen belőle.


Kisebb gyerekekkel lehet zoknikat párosítani, a nagyok pedig varrhatnak régi zokniból bábokat, vagy babáknak ruhát.


A kertben egy sarokban berendezhetnek maguknak egy saját nappalit farönkökből, és készíthetnek pozdorjalapból krétatáblát.

1 megjegyzés:

  1. Szia! Én és a testvérem sok időt töltünk közös olvasással,jàtékkal és szórakozással. Azt szeretném megkérdezni melyik kuckót ajánlanád kettőnknek?

    Üdv. Fanni és Mihály

    VálaszTörlés

Köszönöm szépen, hogy hozzászólásoddal segíted a blogom tartalmasabbá és érdekesebbé válását! :)