2014. november 14., péntek

Madártetők bemutatása az RTL klub-on

Tegnap élő adásban mutattam be az újrahasznosított madáretetőimet az RTL klub-on. Sajnos nagyon rövid volt az időm, így nem tudtam elmondani sok mindent, amit szerettem volna. De most azt is megírom, hogy hogyan kell etetni a madarakat, és mivel.

A műsor itt nézhető vissza (4perc 40 mp) : http://rtl.hu/rtlklub/808/itt-az-osz-madareteto-trendek


A madáretetők leírását itt tudod megnézni: http://kreativanyabanya.blogspot.hu/2014/11/madartetok-hazilag.html

"A legismertebb madáreleség a napraforgómag vagy más néven szotyola. Az itthon maradt és téli vendégként érkező madarak többsége szívesen elfogyasztja. Természetesen változatossá tehetjük az etető kínálatát. A cinegeféléink a már említett szotyolát nagyon kedvelik, de egyéb más olajos magvakat is adhatunk nekik , mint pl. diót , mogyorót. A pintyfélék szívesen táplálkoznak a földön , ide apró magvakat szórhatunk, mint pl. kölest, fénymagot stb. A rigók örülnek a gyümölcsöknek esetleg aszalt gyümölcsöknek az apróra összevágott sajtnak, főtt húsnak is. Akaszthatunk a faágakra nyers faggyút , vagy magunk által készített madárkalácsot , amelyet gyakran meglátogatnak majd a különböző harkályfélék. Mindig gondoskodjunk ivóvízről is különösen hosszan tartó fagyos időszakban ,amikor a vizeink (tavak, tócsák ,patakok) felszínét jégpáncél fedi. Az etető kihelyezésénél is körültekintően járjunk el . Figyeljünk arra, hogy a macskák ne tudjanak a környékén elbújni és lesből támadni a madaraknak, azonban legyen lehetősége a szárnyas ragadozóktól (karvaly, héja) egy közeli bokorban menedéket találni .
Mikor kezdjük etetni a madarakat? Minden évben újra és újra felvetődik a kérdés. Tulajdonképpen nem is lenne rá szükség, hisz a természet gondoskodik teremtményeiről, DE! Mi emberek megváltoztattuk a körülöttünk lévő világot. Beköltöztünk a madarak élőhelyére . Telente sok madár húzódik be a városok melegebb mikroklímát biztosító dzsungelébe, ahol viszont nem találnak megfelelő mennyiségű táplálékot és itt jövünk mi madárszerető emberek a képbe. A madarakat etető ember amellett, hogy gyönyörködik tollas vendégeiben és figyeli viselkedésüket , jóleső érzés járja át , mert mindenkiben azért ott lappang a segíteni akarás az önzetlenség és az a tudat, hogy segítettem. Az az a "napi jó cselekedet" ! A fagyok beállta után kell elkezdeni az etetést (nov. vége dec. eleje) és folytatni mind addig amíg a hideg idő tart(febr. vége). Etetőt sok mindenből készíthetünk hisz a kínai ipar sok haszontalan dolgot állít elő, ami esetleg megfelelő lehet számunkra, de a legjobb ha természetes anyagokat használunk.  (Adorján Péter)"
Forrás: MŰVELTSÉG.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm szépen, hogy hozzászólásoddal segíted a blogom tartalmasabbá és érdekesebbé válását! :)