2011. június 25., szombat

Anyalekvár-málna, ribizli vagy málna-ribizli


Érik a málnánk és a szeder.

Szomorú szeder fánk, és egy lepke, ahogy rászállt.

Lefotóztam, hogy már érik a málna és a szomorú szeder. Eszembe jutott, hogy lassan fel kell tennem a blogra a lekvárokat.

Anyalekvár málna, ribizli: a gyümölcsöt megmossuk, fazékba tesszük, elkezdjük főzni, majd rövid főzés után szitán áttörjük. Minden kg gyümölcshöz 60-80 dkg cukrot keverünk (én 1kg cukrot szoktam, de mi mindent édesen szeretünk), és összefőzzük. Melegen jól elmosott fertőtlenített üvegekbe teszem, befőzőfóliát teszek rá, szalicilt a fóliára, és úgy rá a tetejét. Fejre állítom az üvegeket, hogy légmentesek legyenek, majd megfordítom és dunsztba teszem. (A konyha sarkában szoktam takarókból egy jó kis helyet csinálni nekik, és 2-3 napig otthagyom benne). Majd polcra teszem. Vigyázva, nehogy boltinak nézzen ki, áttörés után egy kis magot visszateszek a lekvárba, hogy látszódjon rajta, igazi gyümölcsből van. Én málna-ribizli lekvárt is szoktam csinálni. Ugyanúgy készül, csak 2 adag málnához 1 adag ribizlit keverek, és utána teszem bele a cukrot. A gyerekek nagyon szeretik reggelire vagy vacsorára az anyalekváros kenyeret. De palacsintával is felfalják.


3 megjegyzés:

  1. Hát igen, a házi lekvár az igazi!!! Mi ribizlit teszünk el. kicsi málnával, hogy jó savanykás legyen. Ja, és télen teába is nagyon fincsi.

    VálaszTörlés
  2. Tudod, én mit csinálok savanyúra? A fekete szedret. Folyós, és savanyú, és rántott camembert mellé, vagy natúr sajtok mellé...finom.

    VálaszTörlés
  3. Na, az sem lehet rossz:-) Nyammm!!! Ha idén is lesz elég az erdőben, lehet, hogy megpróbálom.

    VálaszTörlés

Köszönöm szépen, hogy hozzászólásoddal segíted a blogom tartalmasabbá és érdekesebbé válását! :)