A Család barát magazin Mikulás adásában készítettem ezeket a terítékeket, de Karácsonyra is tökéletesek :)
2014. december 12., péntek
2014. december 10., szerda
Kreatív karácsonyfa faágakból
Az őszi kertrendezésnél levágott faágakat összegyűjtöttem. Kisebb ágakat összekötöztem fali karácsonyfának, a nagyobb ágakat pedig padlóvázába tettem, és fényfüzérrel díszítettem.
Karácsonyfadíszek készítése: http://kreativanyabanya.blogspot.hu/2013/12/karacsonyfadiszek-keszitese-hazilag.html
2014. december 7., vasárnap
Anyabanya kihívás: látogass meg egy egyedülálló idős embert!
Régóta foglalkoztat a gondolat, hogy valami nemes célra is használjam a blogom ismertségét.
Karácsony táján az ember még jobban nyitottá válik a jótékonykodásra, a lányokkal mindig próbálunk másokon segíteni. Sokszor gondolok a nagymamámra, aki sajnos már nincsen közöttünk, hogy mennyit volt egyedül, és csak az éltette, hogy meglátogattuk, amikor tudtuk. Van a környezetemben más idős ember is, akinek sokat jelent egy-egy beszélgetés, ami nekünk semmibe sem kerül.
Folyamatosan az eszemben van, milyen rossz lehet annak, aki egyedül tölti az ünnepeket. Így azt a kihívást szeretném intézni mindenki felé, aki ezt elolvassa, hogy látogasson meg egy egyedülálló idős embert, majd hívjon ki további 5 embert ugyanerre.
Ezt írd:
"A Kreatív Anyabanya blog 2014.12.07-én egy kihívást indított útjára. ÉN is meglátogattam egy egyedül élő idős embert, akinek ezzel az aprósággal nagy örömet szereztem.
Kérlek, hogy fogj egy szelet süteményt, vagy egy általad készített apró ajándékot, és látogass meg egy- a környezetedben élő- egyedülálló idős nénit vagy bácsit. Kicsit beszélgess vele, neki ez sokat jelenthet. Ha megtetted, akkor hívj ki további 5 embert, hogy tegye ugyanezt"
2014. december 2., kedd
Mikulás dekoráció- terítés Mikulás napján
Mutatnék néhány nagyon látványos, de egyszerűen megvalósítható ötletet a Mikulás napi terítéshez.
Csak otthon fellelhető tárgyak kellenek hozzá.
Csak otthon fellelhető tárgyak kellenek hozzá.
Fehér bögrére piros zokni sapkát tettem, a szemeit, szájt pedig alkoholos filccel rajzoltam meg (ez majd lejön mosogatáskor) |
Egy nagyobb és egy kisebb fehér tányér lett a hóember, a villa, kés a seprűje, mogyoró, dió a szeme szája, és gumicukor a gombjai |
Piros szalvétát háromszög alakúra hajtogattam, majd fehér papírból felhő alakot vágtam, ez lett a szakálla |
2014. november 27., csütörtök
Recept ötletek képekkel- szülinapi bulira készülődés
Hétvégére a lányaimnak szülinapi bulit szerveztem. Olyan ételekkel készültem, amelyeket nem kell frissen szervírozni, hanem ki lehet tenni az asztalra, és mindenki ki tudja szolgálni magát.
Három gyerek mellett nem is olyan könnyű elkészülni, ezért úgy döntöttem, hogy a lehető legegyszerűbb módon oldom meg a főzést, így a lányokkal tudunk szépítkezni, játszani is délelőtt. Szerencsére Dorkát be tudom vonni a készülődésbe, szeret sétálni, vásárolni, így együtt mentünk az esőben a zöldségeshez, és a boltba :) Én vittem a nagy kosarat, ő pedig a gyümölcsöket cipelte a kis kosarában :)
Mivel sok friss gombát vettünk, ezért gombalevest is főztem. Gombaleves hozzávalók: 12 fej gomba, 2 hagyma, olaj, Maggi marhahús- leveskocka, petrezselyem, só, bors. A csipetkéhez házi tojás, liszt.
Gombaleves recept: 2 nagy fej hagymát összevágtam, és olajon megdinszteltem, majd beletettem 12 fej összevágott gombát. Felöntöttem vízzel, és sót, borsot, valamint 1 db Maggi marhahús- leveskockát tettem bele. Amikor megfőtt, akkor csipetkét szaggattam bele. Tejföllel tálaltam.
Természetesen elmaradhatatlan nálunk a marhahúsleves is.
Marhahúsleves recept:
Hozzávalók: literenként 1 db Maggi marhahús- leveskocka, marha felsál, hagyma, sárgarépa, fehér répa, burgonya, karalábé, zeller.
Elkészítése: A húst jól megmostam, és feltettem forrni. Én mellé szoktam tenni az egész zeller zöldjét is. Amikor forrt, leszedtem a habját, és kidobtam belőle a zeller zöldet, majd beletettem a hagymát, zöldségeket, és húsleves kockákat. Főztem még 2.5 órát, közben a vízforralóból pótoltam az elfőtt vizet. Külön főztem meg a tésztát hozzá, és külön is tálaltam.
Marhahúsleves recept:
Hozzávalók: literenként 1 db Maggi marhahús- leveskocka, marha felsál, hagyma, sárgarépa, fehér répa, burgonya, karalábé, zeller.
Elkészítése: A húst jól megmostam, és feltettem forrni. Én mellé szoktam tenni az egész zeller zöldjét is. Amikor forrt, leszedtem a habját, és kidobtam belőle a zeller zöldet, majd beletettem a hagymát, zöldségeket, és húsleves kockákat. Főztem még 2.5 órát, közben a vízforralóból pótoltam az elfőtt vizet. Külön főztem meg a tésztát hozzá, és külön is tálaltam.
Szerencsére kaptam a nagymamámtól egy óriás fazekat, amelynek ilyenkor nagy hasznát veszem :) |
Két fajta húst sütöttem, egy karajt, és egy tepsis csirkét.
A karajt előző nap megsütöm, hűtőbe tettem, és hidegen vékony szeletekre vágtam, franciasalátával tálaltam.
Sült karaj recept:
Hozzávalók: 1 kg karaj, 1 db Maggi omlós sertéssült fűszeres alap.
A karajt jól megmostam, majd a tasakban található sütőzsákba tettem, megszórtam a fűszerrel és megsütöttem. Azért jó ez a módszer, mert nem kell zsiradék hozzá, és az előkészülete nem több 10 percnél. 1 órát zacskóban sütöttem a húst, majd kivágtam a zacskót, és amíg teljesen meg nem sült, addig hagytam még a sütőben 180 fokon (kb 1 óra).
A csirkét a buli napján délre megsütöttem.
Svédasztalosan oldottam meg az étkezést, egy külön asztalra feltettem több tálban a húsokat (mindegyik tálon volt csirke is, és karaj is), valamint a salátákat, rizst, kukoricás rizst, és savanyúságot is.
Svédasztalosan oldottam meg az étkezést, egy külön asztalra feltettem több tálban a húsokat (mindegyik tálon volt csirke is, és karaj is), valamint a salátákat, rizst, kukoricás rizst, és savanyúságot is.
Két asztalra tettem tányérokat, poharakat, evőeszközt, így mindenki szedhetett magának ételt, és le tudott ülni az asztalokhoz, vagy a kanapékra. Egy csomag őszi hangulatú szalvétával szinte az egész őszi hangulatot meg tudtam teremteni, de préseltem le néhány falevelet is dekorációnak.
Ha délre jönnek a vendégek ebédre, akkor számítani kell rá, hogy délutánra is készüljek valamivel. Külön asztalkára készítettem elő a délutáni harapnivalókat. Ezeket előre kitettem, majd csak vizet kellett forralnom hozzájuk.
Kávét és csokis kekszet mindig készítek a vendégeknek délutánra |
A kávé mellé különböző bögrés levesekkel is készültem, hátha valaki újra megéhezik :) |
Megint öregebbek lettek a lányaim egy évvel (én pedig fiatalabb háháháh), a buli pedig nagyon jól sikerült :)
2014. november 26., szerda
Kossuth rádió élő adás- adventi naptárak és koszorúk
Ma, 2014.11.26-án 10.30-tól a Kossuth rádióban beszélek kreatív adventi naptárak és koszorúk készítéséről.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)