Most van 4. éve, hogy nekiestünk a nagyüzemű bodzaszörp gyártásnak. Most is kicsit javítottam a recepten a tavalyi tapasztalatok alapján.
Rájöttünk, hogy a bodza és a karamella együttesen fejti ki legjobban a hatását a reflux ellen!
Íme az új bodzaszörp recept:
Hozzávalók 1 db 5l-es üveghez: legalább (!) 15 db bodzavirág, 3 kg cukor, 3 db citrom, 30g citromsav, 1 kiskanál natrium-benzoát.
Elkészítése:
Egy fazékban karamellizálok 1 kg cukrot, majd ráöntök 1.5 l vizet. Hirtelen össze fog ugrani a karamell, majd lassan felolvad.
Ezt a szirupot felforralom. Egy másik fazékban 2 l vízhez adok 2 kg cukrot, és ezt is
felforralom. Amikor kész, akkor összeöntöm a 2 levet.
Amíg picit lehűl,
addig megmosom a bodzát ( vagy nem), levágom a
virágokat a száráról, majd beleteszem az üvegbe. Belekarikázom a citromot, beleteszem a
citromsavat, a nátrium-benzoátot. Amikor langyosra hűlt a szirup,
ráöntöm a bodzára, majd lefedem, és 4 napig így tárolom. 4 nap után
leszűröm szűrőn és gézen is, és üvegekbe töltöm. 6 db fél literes üvegbe fér bele.
Régebbi bejegyzéseim:
-
Bodza szörp télire (május-júniusban kell eltenni): 3 évad alatt
fejlesztettem ki ezt a receptet, most már mondhatom, hogy szinte
tökélet...
-
Bodzaszörp
egyszerűbben: Május nálunk a bodzaszörpgyártás hónapja. Már írtam a
jól bevált bodzaszörp receptemről ( itt>> ), de most kaptam ...
-
Bodzaszörp:
Írtam 2 bodzaszörp receptet is a blogomon, egy karamellást , és egy
simát . Idén tényleg nagyüzemben ráálltam, most éppen 7 db ...