2014. december 7., vasárnap

Anyabanya kihívás: látogass meg egy egyedülálló idős embert!

Régóta foglalkoztat a gondolat, hogy valami nemes célra is használjam a blogom ismertségét. 
Karácsony táján az ember még jobban nyitottá válik a jótékonykodásra, a lányokkal mindig próbálunk másokon segíteni. Sokszor gondolok a nagymamámra, aki sajnos már nincsen közöttünk, hogy mennyit volt egyedül, és csak az éltette, hogy meglátogattuk, amikor tudtuk. Van a környezetemben más idős ember is, akinek sokat jelent egy-egy beszélgetés, ami nekünk semmibe sem kerül.
Folyamatosan az eszemben van, milyen rossz lehet annak, aki egyedül tölti az ünnepeket. Így azt a kihívást szeretném intézni mindenki felé, aki ezt elolvassa, hogy látogasson meg egy egyedülálló idős embert, majd hívjon ki további 5 embert ugyanerre.
Ezt írd:

"A Kreatív Anyabanya blog 2014.12.07-én egy kihívást indított útjára. ÉN is meglátogattam egy egyedül élő idős embert, akinek ezzel az aprósággal nagy örömet szereztem. 
Kérlek, hogy fogj egy szelet süteményt, vagy egy általad készített apró ajándékot, és látogass meg egy- a környezetedben élő- egyedülálló idős nénit vagy bácsit. Kicsit beszélgess vele, neki ez sokat jelenthet. Ha megtetted, akkor hívj ki további 5 embert, hogy tegye ugyanezt"




1 megjegyzés:

  1. nemes ötlet...tetszik...csak erősen sztereotípia-ízű, hogy az idős=magányos
    azaz a kihívásod célcsoportjának korát nem értem...nem gondolom, hogy nyomasztó magány korfüggő.
    Sőt.
    Azt tapasztalom, hogy az idős emberek (nyilván ebben is vannak kivételek) többnyire jól kezelik a magányukat: tevékeny kis napirendjükkel, beszélgetőkedvükkel (idegenek, postás, boltos, szomszéd) és a "fontos vagyok" "hasznom van"érzésük megteremtésével, (pl. hogy még tudnak egy szelet süteményt adni másoknak ŐK!)

    Felhívásodra megrohamozhatják az idős embereket - és lesz sok "teljesített-kipipálható-letudható" feladat, ami a "segítőkről fog szólni, nem a segítettekről...
    Az idős emberek ha váratlanul toppannak be hozzájuk, rosszul fogják érezni magukat, mert nincs beleszólásuk(!!): ki tör rájuk, és mikor, ...ha meg előre bejelentett látogatás lesz, tuti készül rá az idős ember , és süt süteményt (vagy vesz)
    Szóval, nagyon figyelni kell: az idős ember méltóságának megőrzése nagyon fontos, és egy kampánylátogatás rosszul is sülhet el...
    Ugyanakkor szeretném felhívni a figyelmet- ha megengeded, hogy a kínzó magány nem elsősorban az idős emberek jellemzője, sokkal inkább azok a közép-, vagy fiatalabbkorú emberé, aki pl. elvált, és a rászakadó szabadnapkor a négy fal között vár arra, hogy a volt párja visszahozza a közös gyereket, vagy pl. egyedül neveli a beteg gyerekét, és már kiégett, elfásult, vagy vészesen elfogyott a pénze a karácsonyhoz, meleg cipőhöz (is)...az öngyilkos gondolatok nem az időseket jellemzi ilyenkor Karácsonytájt...

    Szeretettel javaslom, gondolkozzatok el a kihíváson, az emberek valódi szükségletein...

    Remélem, nincs harag, nagyon nem szeretném elrontani senki okos ötletét, csak a sztereotip, automatikus tettek ellen kiabálok itt, bocsánat...

    VálaszTörlés

Köszönöm szépen, hogy hozzászólásoddal segíted a blogom tartalmasabbá és érdekesebbé válását! :)