2016. december 7., szerda

Pillecukor recept képekkel

Minden héten egyszer eljön hozzám a barátnőm a gyerekeivel. Összeeresztjük az 5 gyereket (3 az enyém, 2 az övé), és mi pedig megbeszéljük a heti eseményeket. Ilyenkor délután mindig különleges kávét szoktunk készíteni. Ma, Karácsony közeledtével a gyerekekkel mézeskalácsot fogunk készíteni. Úgy gondoltam, nekünk is legyen karácsonyi hangulat, valami Karácsonyos kávé kell. Úgyhogy pillecukros-fahéjas kávé lesz :)
A pillecukrot délelőtt elkészítettem előre.



Pillecukor hozzávalók:

  • 150 g porcukor
  • 50 g víz
  • 1 evőkanál méz
  • 1 tasak zselatin (10g)
  • 3 evőkanál víz


Pillecukor elkészítése:

A zselatint egy tálba tettem, és hozzátettem 3 evőkanál vizet.

A 150g porcukrot, az 50 ml vizet és a mézet egy kis lábasban felforraltam.



Elkezdtem hozzáönteni a cukros szirupot a zselatinhoz, és közben habverővel vertem.


Addig vertem, amíg elég kemény lett ( 3-5 perc), majd kiszedtem egy vastagabb sütőpapírra, amit előzőleg porcukorral meghintettem. Egy órát állni hagytam, majd porcukros késsel összevágtam. Őszintén megmondom, sosem szerettem a pillecukrot és most sem szerettem meg ezt a nyúlós ragadós édességet, de a karácsonyi kávéba jópofa lesz :)




2016. november 24., csütörtök

Adventi naptár és adventi koszorú készítés házilag

Idén olyan adventi naptárat készítettünk, melyben az ajándékozott pozitív tulajdonságait írtuk le kis cetlikre. Megszámoztuk, és minden nap kihúzhat egy cetlit, amin elolvashatja, hogy miért szeretjük.







Az idei adventi koszorúmat a dekorációba illesztettem bele. Faszeletre helyeztem 4 gyertyát, melyeket kottás szalaggal díszítettem. Tobozokat tettem köré dísznek: 









2016. október 23., vasárnap

Madáretető készítése házilag- madarak etetése

Minden évben sok madártetőt készítünk a lányaimmal. Telerakjuk a kertet. De fontos azt is megtanulni, hogyan is álljunk neki a madáretetésnek. A madáretetés fortélyairól Adorján Péter természetfotóst, erdészt kérdeztem.

Madáretető készítése tejesdobozból


- Mikor kezdjük etetni a madarakat?

- Minden évben újra és újra felvetődik a kérdés. Tulajdonképpen nem is lenne rá szükség, hisz a természet gondoskodik teremtményeiről, DE! Mi emberek megváltoztattuk a körülöttünk lévő világot. Beköltöztünk a madarak élőhelyére . Telente sok madár húzódik be a városok melegebb mikroklímát biztosító dzsungelébe, ahol viszont nem találnak megfelelő mennyiségű táplálékot és itt jövünk mi madárszerető emberek a képbe. A madarakat etető ember amellett, hogy gyönyörködik tollas vendégeiben és figyeli viselkedésüket , jóleső érzés járja át , mert mindenkiben azért ott lappang a segíteni akarás az önzetlenség és az a tudat, hogy segítettem. Az az a "napi jó cselekedet" ! A fagyok beállta után kell elkezdeni az etetést (nov. vége dec. eleje) és folytatni mind addig amíg a hideg idő tart (febr. vége). Etetőt sok mindenből készíthetünk hisz a kínai ipar sok haszontalan dolgot állít elő, ami esetleg megfelelő lehet számunkra, de a legjobb ha természetes anyagokat használunk.


Madártetető készítése konzervdobozból

- Mivel etessük a madarakat?

- A legismertebb madáreleség a napraforgómag vagy más néven szotyola. Az itthon maradt és téli vendégként érkező madarak többsége szívesen elfogyasztja. Természetesen változatossá tehetjük az etető kínálatát. A cinegeféléink a már említett szotyolát nagyon kedvelik, de egyéb más olajos magvakat is adhatunk nekik , mint pl. diót , mogyorót. A pintyfélék szívesen táplálkoznak a földön , ide apró magvakat szórhatunk, mint pl. kölest, fénymagot stb. A rigók örülnek a gyümölcsöknek esetleg aszalt gyümölcsöknek az apróra összevágott sajtnak, főtt húsnak is. Akaszthatunk a faágakra nyers faggyút , vagy magunk által készített madárkalácsot , amelyet gyakran meglátogatnak majd a különböző harkályfélék. Mindig gondoskodjunk ivóvízről is különösen hosszan tartó fagyos időszakban ,amikor a vizeink (tavak, tócsák ,patakok) felszínét jégpáncél fedi. Az etető kihelyezésénél is körültekintően járjunk el . Figyeljünk arra, hogy a macskák ne tudjanak a környékén elbújni és lesből támadni a madaraknak, azonban legyen lehetősége a szárnyas ragadozóktól (karvaly, héja) egy közeli bokorban menedéket találni .


2016. október 13., csütörtök

Sütőtök krémleves

Tavaly fedeztem fel, hogy szeretem a sütőtököt. Eddig azt gondoltam, hogy a sütőtök az a cukros sült valami, amit hááát annyira nem komázok. Viszont tavaly ettem sütőtök krémlevest, és rájöttem, hogy köze nincs a cukros sült tökhöz. Úgyhogy csináltam néhányszor. Idén is, ahogy eljött a szezonja, folyamatosan főzöm a krémleveseket, és tömöm magamba 4-5 tányér/nap :)))) Mondjuk most rámfér a vitamin is és a kalória is, de érzem, hogy az idényzöldség hatása sokkal jobb, mint bármilyen vitaminkészítményé. Szóval, jöjjön a recept:



Hozzávalók: 1 db sütőtök, 3-4 db krumpli, 1 közepes vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl főzőtejszín só, víz (kézi mixer)

Elkészítése: Megpucolom a sütőtököt. Elég nehéz levágni a héját, azt nem szeretem, de valamit valamiért. A belsejéből kiszedem a magot (nem dobom ki!!!). Megpucolom a krumplit, hagymát, fokhagymát. Mindent összevágok, fazékba teszem, felöntöm vízzel, megsózom és főzöm kb fél órát.



Ha megfőtt, kézimixerrel az egészet pépesítem, és visszateszem a tűzre, megkóstolom, ekkor még lehet utánasózni. Beleöntöm a főzőtejszínt, és 3-5 percig főzöm még.

Nem bonyolítom túl, boltban kapható crouton-nal vagy levesbetét golyókkal tálalom. IMÁDOM.


A belsejéből kiválogatom a magokat, és serpenyőben megsütöm, mindig elfogy. Szerintem a levesbe is bele lehetne szórni tálaláskor, csak én a fogszabim miatt nem ehetek :)